idzie zima - czy dałoby radę pomóc czeszce?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Chodziły do niedawna słuchy, że podgrzewana przednia szyba w Fordach utrudnia nawigacjom łapanie sygnału GPS. Teraz już nikt tak nie mówi.

Zrobiłem Fordem z taką szybą kilkadziesięt tys. km i powiem że bardzo mi jej brakuje teraz. Wynalazek świetny: te druciki to widać jak ktoś bardzo chce, a naprawdę wcale nie przeszkadza to w patrzeniu na drogę. Można śmiało powiedzieć, że wcale ich nie widać. To samo odnośnie GPS - wcale nie utrudnia łapania sygnału.

Super wynalazek.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 11195
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

super kotlet :szeroki_usmiech

ciekawe kiedy zagości u nas takie podgrzewanie
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• phoneman
        RS
        • 2008
        • 3376
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

krzynol, W S2 już za 800 zł można zamówić
        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

vw sharan ( juz te stare modele ) tez mialy podgrzewanie przedniej szyby.. wiec vw wcale tak nie skąpi.

szkoda wlasnie ze w fabce tego nie mam, wkurza mnie to niemilosiernie bo tyl i lusterka pieknie odmarzaja a przod trzeba wecowac. albo nawiew na max i czekac

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3376
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

xtremesystems, Ale w Szaranie budę robił Ford a bliźniakiem był Galaxy. Wiec stąd to dziedzictwo.
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• dontak
              Rider
              • 2008
              • 586
              • Octavia III combi (5E5)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Też kiedyś jeździłem Seatem Alhambra. Tam zimą wsiadałem do auta, odpalałem, włączałem podgrzewanie szyby i po 2-3 minutach w drogę. Co do drucików to widziałem je przez pierwsze dwa dni. W nocy czy podczas deszczu w ogóle nie przeszkadzały. Miło by było gdyby skoda takie coś wprowadziła.
              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Zamieszczone przez xtremesystems
                vw sharan ( juz te stare modele ) tez mialy podgrzewanie przedniej szyby..
                To prawda nie w każdej wersji były ale był ich sporo ja mam też w moim i tych drucików w ogóle nie zauważam, no chyba że się przypatrzę.

Co do komfortu to rewelka o skrobaniu szyb mozna zapomnieć jeszcze grzanie dodatkowe się włączy i sauna w samochodzie.
                Zresztą co niektóre Octavie szczególnie te z Niemiec też Grzanie dodatkowe Hydronic - Webasto mają.
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez salvado
                  nie, nie jest to "plaster miodu". W fordach (Focus, mondeo) jest to układ drucików w kształcie fali. Oddalone są od siebie co 6 mm a grubość wklejonych pomiędzy dwie szyby drucików to 0.7 mm.
                  To samo miałem w przedniej szybie mojego Renault Laguna I ph II
                  Zamieszczone przez szkoda
                  sluchaj, to nie wszystkim pasuje, znam takich, ktorzy majac fordy narzekaja strasznie na to, bo twierdza, ze to im psuje widocznosc i przeszkadza
                  Kurcze, co prawda Fordem nie jeździłem, ale w Renault to było praktycznie nie do zauważenia podczas normalnej jazdy. Oczywiście jak się wsiadło do samochodu i popatrzyło na szybę to druciki było widać. Ale podczas jazdy gdy człowiek skupa swoją uwage na czym innym tych drucików ludzkie oko nie było w stanie wychwycić!!
                  A co do Skody, gdyby podgrzewanie przedniej szyby bylo w opcjach to była by to pierwsza opcja jaka bym dokupił. Super sprawa i naprawdę mi tego w O II brakuje !!
                  Czarny Elegance

Komentarz

• m.b.
                    Classic
                    • 2010
                    • 36

witam
                    miałem focusa2 przez 4 lata. Należy skupić się na drodze a nie szybie a co do wygody to nim odrapałem boczne kierowcy to po podgrzaniu wycieraczka załatwiła przód . W Skodzie tego niestety brakuje!!!!!!!!! choć w stosunku do focusa ma inne zalety (np. blacha) :wink:
                    >Focus II
                    >OII combi 1.8

Komentarz

• 4tech
                      RS
                      • 2008
                      • 4247
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Fakt, grzana przednia to rewela, a jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o $
                      Grzanie przedniej to był do niedawna (czy nadal jest) patent właśnie Forda i słono kazał sobie płacić za ten wynalazek.
                      O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                      Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                      Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• ZYBI68
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 697
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie kolega ma SuperB 2006 od nowego salon Polska i ogrzewanie szyby przód ma za dopłatą. Pytałem w warsztacie gdzie wstawiają szyby chyba JAN i otrzymałem odpowiedź w O2 można też zamontować tylko cena powalająca jak za podróbę 2,5 tys. Kolega dopłacił do wersji Prestige 3,5 tys. cena trochę niewypał, nie jest to w końcu jakiś cud techniki w technologi NASA.
                        Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez 4tech
                          Grzanie przedniej to był do niedawna (czy nadal jest) patent właśnie Forda i słono kazał sobie płacić za ten wynalazek.
                          Eeee tam jaki to patent Forda jak ja miałem grzaną szybę w Renault Laguna z 2000 r.
                          Zamieszczone przez ZYBI68
                          SuperB
                          Chyba Superb Nie ietsnieje model o znazwie SuperB czy inne Super"CH" lub Super"Ó"
                          A co do grzanej szyby to ma ją w opcji takze Superb 2 kosztuje ona extra 800 zł.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• ZYBI68
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 697
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Big, Ja pisałem o wersji 1 i tyle wtedy kosztowało zapraszam do ASO a w 2 może kosztować i 5 zł.
                            A co do "B" to fakt ale to chyba nie jest aż tak istotne no chyba, że masz jakiś kompleks :wink: tylko nadmieniam pisałem na służbowym laptopie który był parę razy zalany i nigdy nie wiadomo co wyskoczy no ale jeżeli to Cię razi to sorry pozdrawiam.
                            Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez ZYBI68
                              A co do "B" to fakt ale to chyba nie jest aż tak istotne no chyba, że masz jakiś kompleks
                              Wiesz ja kompleksu nie mam. Tylko nie wiem dlaczego u sporej części ludzi mówiących o tym modelu funkcjonuje on jako "Super Be" - tak to wypowiadają. Nie wiem zkąd to się wzięło, ale Skoda nigdy nie produkowała takiego modelu. Po prostu prubuję nie którym to uświadomić Jest Skoda Superb, a nie "Super Be" "Super RZ" czy "Super CH".
                              Czarny Elegance

Komentarz

• ZYBI68
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 697
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Big, Ok

Komentarz

• tryton
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 935

Zamieszczone przez Big
                                  Nie wiem zkąd to się wzięło, ale Skoda nigdy nie produkowała takiego modelu. Po prostu prubuję nie którym to uświadomić Jest Skoda Superb, a nie "Super Be" "Super RZ" czy "Super CH".
                                  Jak już kolega tak wszystkim uświadamia że jest to superb to proponuje robić to ze słownikiem ortograficznym w ręku

Komentarz

• Klauzero
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 575

Kończąc kwestię Superba (mam nadzieję), to nazwa pochodzi od ang. słowa najlepszy i taki był zamysł i jestem przekonany, że sprawdza się to w gamie modelowej Skody. SuperB jakie miałoby mieć znaczenie? Najlepszy w segmencie B (kojarzy się z czymś gorszym, zwłaszcza z kiepskimi filmami nomen omen klasy B)? Tudzież językiem przedszkolnym: to w końcu jest Super czy Be?

Wracając do tematu, zawsze z pomocą może przyjść allegro i wynalazki za 49 typu farelka 12V, znalazłem też modele za ok 150 z własnym zasilaniem, które włączają się o odpowiedniej porze. Do webasto takim zestawom daleko, bo umówmy się, że 150 watów cuda nie zdziała, ale biorąc pod uwagę dobry stan akumulatora nie zaszkodzi. http://tinyurl.com/45khcj3
                                    Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Andys
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 762

Klauzero, zakupiłem taką farelkę Uniteca z wbudowanym akumulatorem i timerem.
                                      Akumulator starcza na 15 minut grzania, później może korzystać z aku samochodu (próbkuje napięcie, więc teoretycznie nie powinien go rozładować). W praktyce zostawiałem ją na desce rozdzielczej i w trakcie mrozów, po kwadransie potrafiła odparować jedynie drobny kawałek przedniej szyby. W końcu to mizerna moc i malutka dmuchawka. Gdybym miał ją kupować drugi raz, na pewno bym tego nie zrobił.
                                      Pozdrawiam,
                                      Andys

Komentarz

Pracuję...